Choć wydawać by się mogło, że dobór odpowiednich pojemników na ciasto nie jest trudny i wystarczy dograć jego wygląd do naszego gustu i ogólnego stylu imprezy, nie do końca tak jest. Należy zwrócić uwagę również na szereg innych kwestii – jak wytrzymałość.
Jak daleko jadą goście?
O ile pudełka na ciasto ślubne wykonane z papieru cukierniczego sprawdzą się doskonale w przypadku osób, które czeka podróż do domu nie dłuższa niż kilkadziesiąt minut lub godzina, to dla gości przemierzających dłuższe dystanse mogą okazać się nieodpowiednie. Ciasto – szczególnie tort czy inny, zawierający mokry krem słodycz – przemoczy papier i sprawi, że nie będzie ono ani estetyczne, ani szczególnie smaczne.
W przypadku tych weselników, którzy muszą pokonać kilkaset kilometrów do domu, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są pojemniki plastikowe. Nie poddają się działaniu kremów i zachowują strukturę, chronią łakocie przed zniszczeniem. Aby dodać im estetyki, można zdecydować się na przykład na personalizowane naklejki z podziękowaniem.
Aby pudełko było estetyczne…
…trzeba zwrócić uwagę na jakość papieru, z którego jest wykonane. By nie powstawały nieładne, tłuste plamy, materiał musi być dość gruby. To pozwoli nie tylko zapobiec brzydkiemu wyglądowi, ale również uchronić ciasto przed ewentualnym zgnieceniem.
Oprócz tego, warto aby pudełko miało usztywnione dno, które zapobiegnie rozpadnięciu się całości pod naporem często dość ciężkiego tortu. Dzięki temu, ciasto będzie w pełni bezpieczne podczas transportu.